Een vervelende ziekte heeft om zich heen gegrepen. Het heeft een tijdelijk karakter en wordt ongelooflijk genoeg steeds makkelijker geaccepteerd. Het virus heet “te laat komen”. Jij hebt vast ook zo’n mobiele telefoon die je gebruikt om aan te kondigen dat je wat later bent. Sinds dit apparaat wijd verspreid is, gunt iedereen zich de tijd om aan te kondigen dat men te laat is. “Files, uitgelopen afspraken en dat het navigatiesysteem ons verkeerd gestuurd heeft”, gebruiken we te pas en te onpas om uit te leggen dat het niet aan ons ligt.
Waar komt dit fenomeen, dat we zomaar te laat mogen komen, toch ineens vandaan? Mijn idee is dat het komt door de tijdsdruk die we ons zelf opleggen. Productiviteit lijkt zo leidend geworden dat hierdoor we vergeten om onze productieve tijd te managen. We laten ons leiden door de afspraken die anderen met ons willen maken in plaats van te kijken welke afspraken we zelf graag willen maken. “Kan er nog net bij of tussendoor”, zijn veelgehoorde kreten van notoire tijd verspillers. Onze onherroepelijke levenstijd besteden we te vaak aan onnutte zaken. Het wordt dus tijd voor een nieuwe tijdsafspraak.
Allereerst stel ik voor om je eerste afspraak in de auto te plannen. Je brengt je collega of klant gewoon naar het werk. Als we dit allemaal doen nemen de files met de helft af, waardoor je zonder vertraging naar de volgende afspraak kunt doorrijden en dus tijd over hebt om rustig te evalueren wat je die dag echt wilt bereiken. Daarnaast kun je met deze methode laten zien dat je actief de CO₂-uitstoot beperkt
Als tweede tijdsmaatregel stel ik voor om een treincoupé te huren voor de vergaderingen. Scheelt reistijd en het maakt dat je onbeperkt kunt uitlopen. De NS heeft namelijk altijd vertraging. Als je mazzel hebt zit er een verdacht iemand op het toilet en dan kun je er gelijk, samen met het interventie-team, een teambuilding sessie van maken.
Als derde maatregel zeg je alleen nog maar ja tegen afspraken waarvan je zeker weet dat die nuttig zijn. Een vraag die je ter controle kunt stellen is: “Wat willen we bereikt hebben aan het eind van het gesprek en waarom is dit belangrijk?”
Als vierde maatregel tot het hervinden van een juist tijdsbesef adviseer ik je alle afspraken voor de komende weken af te zeggen waarvan je het nut van de afspraak niet kunt benoemen. Vervolgens vraag je de ander om je te bellen voor een nieuwe afspraak. Ik weet zeker dat je het de komende maanden minder druk hebt. Hij of zij heeft waarschijnlijk toch geen tijd om je terug te bellen.
Het voordeel is dat je zelf tijd overhoudt om al die dingen te doen die je graag wilt doen. Je leven wordt een stuk leuker.